Kako začeti s snemanjem svojega podcasta

V zadnjem času sem dobil kar nekaj vprašanj na temo, kako začeti s snemanjem svojega podcasta, zato sem se odločil, da na kratko povzamem glavne korake.

Pomembno se mi zdi začeti s vprašanjem zakaj sploh gostiti svoj podcast?

Ne obstaja le en pravi odgovor, pač pa so razlogi različni in vsak mora najti svojega. Ko sem sam pričel s snemanjem Zakulisja sem bil še redno zaposlen, vendar sem od nekdaj želel na lastno podjetniško pot. Pogovori z uspešnimi slovenskimi podjetniki so mi dali znanje in zagon, da se tudi sam odločim za ta korak. Vedel sem, da bom težko dobil dostop do uspešnih podjetnikov, če jim ne ponudim nekakšne dodane vrednosti. Snemanje pogovorov in objava le-teh v obliki podcastov je bil način, kako dobiti dostop do teh ljudi. 

Zdaj pa poglejmo kako začeti z lastnim podcastom.

1. Priprava na pogovor

Pred vsakim pogovorom se je potrebno dobro pripraviti. To je še posebej pomembno za prvih deset pogovorov, če še nimaš veliko izkušenj. Jaz se za vsakega gosta pripravim tako, da preberem vse njegove članke in pogledam vse njegove posnetke, ki jih lahko najdem na spletu. Iz tega lahko razberem, o katerih temah ima gost že izoblikovano mnenje in bi lahko podal zanimive odgovore.  

Za vsakega gosta si pripravim 20-30 vprašanj, ki mi predstavljajo nekakšno vodilo, kako bom pogovoril vodil in katerih tem se nameravam dotakniti.

Prav tako si vprašanja razvrstim po pomembnosti. Nekatera so bolj pomembna in jih bom vsekakor zastavil (spodaj označena z rumeno barvo), druga pa bom postavil le, če bo pogovor nanesel v to smer. Za pripravo na pogovor uporabljam Evernote. Spodaj je primer mojih zapiskov za pogor z Mojco Marš Žove.

 
 

 

2. Snemanje pogovora

Vse pogovore za podcast Zakulisje sem posnel preko spleta. Če nimaš veliko izkušenj z intervjujanjem ti toplo priporočam ta način, saj omogoča, da se oba udeleženca med snemanjem osredotočata zgolj na besedno komunikacijo. Meni je ta način bolj prijeten, saj se v nasprotju s pogovorom v živo, ne rabim osredotočat na očesni stik in nebesedno komunikacijo ter lažje vodim pogovor.

Za snemanje pogovora uporabljam spletno aplikacijo Zencastr. Podobno kot Skype, Zencastr omogoča VoIP pogovor, vendar je lažji za uporabo in bolj primeren za snemanje podcastov. Gost (in gostitelj) za snemanje potrebujeta le spletni brskalnik (jaz uporabljam Chrome). Aplikacija snema zvok pri vseh udeležencih pogovora lokalno, kar pomeni, da tudi nekoliko slabša internetna povezava ne bo vplivala na kvaliteto zvoka. Po koncu snemanja boš dobil dva ločena zvočna zapisa, kar je izjemno pomembno za postprodukcijo. 

Za snemanje uporabljam kar iPhone slušalke. Kvaliteta ni na profesionalni ravni, vendar je popolnoma zadovoljiva. Za ta korak sem se odločil, saj v podcastu veliko večino časa govori gost in se kvaliteta zvoka na moji strani niti ne pozna toliko. Večina mojih gostov nima profesionalnega mikrofona, skoraj vsak pa ima slušalke z ločenim mikrofonom (npr. iPhone slušalke). Dodatna prednost je tudi to, da oba uporabljava isti "mikrofon" in je tako celotna izkušnja za poslušalca bolj usklajena.

Posodovitev (februar 2018): Investiral sem v usb mikrofon Blue Yeti, ki je znan kot eden najboljših mikrofonov za snemanje podcastov. Stane okrog 100-130€. Od 26. oddaje Zakulisja naprej lahko slišite razliko v zvoku. Začetnikom bi še vedno priporočil uporabo navadnih slušalk, ko pa začutite, da se boste s tem ukvarjali bolj resno pa predlagam, da investirate v boljši mikrofon. 

Med samim pogovorom imam odprte Evernote zapiske, kar mi pomaga držati rdečo nit pogovora. Zraven imam še en list papirja, na katerega si zapisujem dodatna vprašanja, ki se mi pojavijo med pogovorom. 

 

3. Postprodukcija

Za postprodukcijo uporabljam program Audacity, ki si ga brezplačno lahko preneseš s spleta. Je dokaj enostaven za uporabo in se ga s pomočjo kakšnih video posnetkov na YouTube-u lahko hitro naučiš uporabljati. 

Pri postprodukciji pazim na naslednje reči. Najprej poskrbim za izravnavo glasnosti zvoka na mojem posnetku in posnetku gosta. Nato porežem dele pogovora, ki niso relevantni ali pa so ponavljaljajoči. Nekatere posnetke v celoti pustim takšne kot so. To je odvisno od kvalitete pogovora, kar je v veliki meri odvisno od mene in od tega kako sem vodil pogovor. Sledi rezanje vseh kašljev, kihov in ostalih motilcev. Na koncu dodam še uvodno špico, predstavitev gosta in zaključno špico. 

 

4. OBJAVA podcasta

Če želiš tvoj podcast deliti s tvojim občinstvom in ga objaviti na iTunesu in ostalih portalih, moraš seveda urediti spletno gostovanje prirejeno za podcast. Jaz sem izbral Libsyn, ki je eden izmed najbolj robustnih ponudnikov. Uporablja ga veliko najbolj uspešnih in priznanih podcaster-jev s celega sveta. Na YouTube-u lahko najdeš podrobno opisan postopek uporabe.

 

5. ŠIRJENJE besedE

Ko podcast objaviš, razširi besedo. Novico objavi na svojem Facebook profilu in v relevantnih Facebook skupinah. Jaz uporabljam še Twitter, LinkedIn, Zakulisje Facebook stran in mojo osebno email listo

Pred nekaj meseci sem pričel objavljati kratke izseke pogovorov v obliki video posnetkov, kar se je izkazalo za uspešno marketinško strategijo. Za pripravo takšnih video posnetkov uporabljam brezplačno spletno aplikacijo Audiogram.

 

V tem članku sem se osredotočil na najbolj pomembne korake. Celoten proces je seveda lahko še bolj prefinjen, vendar je boljše začeti z osnovami. Če imaš še kakšno specifično vprašanje, pa mi piši med komentarje spodaj in z veseljem ti bom pomagal. 

 

Alen Faljic1 Comment